Pensule Pentru Pictura Peisajelor

În acest video îți arăt ce pensule folosesc pentru pictura peisajelor.

Dintre toate subiectele la care ne putem gândi atunci când vrem să pictăm, PEISAJELE sunt cele mai complexe în ceea ce privește instrumentele de pictură necesare. Acest lucru se datorează faptului că, fiecare instrument, fiecare tip de pensulă, lasă un altfel de urmă pe pânză, iar fiecare urmă este potrivită pentru altceva. 

Atunci când vorbim despre instrumentele pe care le folosim la pictura peisajelor, vorbim totodată și de modalități de utilizare a lor. Modalități care includ trasare scurtă, trasare lungă, tamponare.

Prin modalitatea de utilizare și alegerea instrumentului potrivit, putem reda efecte specifice anumitor elemente de relief. Să vedem câteva exemple concrete:

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Cu o pensulă mare lată, de tip bidinea, vom picta rapid și frumos cerul din peisajele noastre, trasând prelung, cu mișcare de du-te vino orizontală. Datorită rapidității date de suprafața mare a pensulei, putem obține gradiente frumoase pe cer (mai ales pentru apusuri/răsărituri), încărcând pensula cu diverse culori între trasări.

Prin tamponarea cu un burete putem reda nisipul de pe o plajă sau textura unei forme de relief stâncoase în prim-plan. Dar, tot prin tamponare cu buretele putem creea impresia de frunziș pentru o zonă de tufișuri sau copaci îndepărtați. Poate avem în peisaj și un zid. Câteva tamponări cu buretele aduc un plus de textură pentru un astfel de element. Spuma mării, acolo unde valurile se sparg zgomotos de un țărm stâncos poate fi pictată la final printr-o tamponare cu alb.

Pensula evantai este destinată aproape exclusiv peisajelor. Ea este utilă pentru realizarea firelor de iarbă, prin mișcare de jos în sus. De asemenea, prin trasare scurtă, ușor diagonală, se pot reda crengi de brad. Tot de pensula evantai ne folosim uneori și la redarea reflexiei naturii pe o apă stătătoare. Se trage de sus în jos, prelung, pe suprafața lacului, folosind aceleași culori cu care am pictat obiectele care se reflectă. Nu în ultimul rând, căderea apei în cazul unei cascade este redată tot trasând de sus în jos cu pensula evantai.

Pensula de tip liner este utilă pentru realizarea tulpinilor și a crengilor de copaci. Sunt acele situații în care avem nevoie de o pensulă cu vârful subțire, dar peri lungi pentru a putea continua mișcarea prelung.

Prin tamponare cu o pensulă ”ciufulită”, cu perii răsfirați, putem reda frunzișul, localizat, acolo unde avem nevoie de detalii.

Celelalte pensule de care avem nevoie sunt cele cu perii rotunjiți pentru zonele verzi, respectiv cu perii drepți pentru zonele stâncoase.

Cu ajutorul cuțitului pentru pictură putem obține linii perfect drepte acolo unde avem nevoie de ele – cum ar fi de exemplu limita acoperișurilor și a zidurilor caselor din peisaje. 

Prin trasare orizontală cu muchia putem ”tăia” apa pentru a reda valuri fine pe o suprafață liniștită (pe lac).

Pe de altă parte, este mult mai dificil de realizat un întreg peisaj în cuțit.

Există multe alte variante de pensule în funcție de forma și dimensiunea perilor, dar nu este necesar să le avem pe toate.

În final alegerea instrumentelor pe care le folosim ține de:

  • efectul pe care vrem să-l obținem,
  • dimensiunea pânzei pe care lucrăm,
  • precum și gradul de detaliere la care vrem să ajungem.

1 Comments

  1. Mulțumesc Laura

Leave a comment

Your email address will not be published.