Pictatul in aer liber, adica in plein-air

6253.Painting in Colorado lightweight watercolor gear.jpg-550x0Pictatul sub cerul liber este foarte indragit in special de pictorii in acuarela si cei care prefera tehnica alla prima. Ce poate fi mai placut decat sa pictezi afara intr-o dimineata calda de vara sau intr-o zi frumoasa de primavara? Scena pe care o pictezi se afla direct in fata ochilor tai, iar atmosfera particulara a momentului zilei poate fi captata mai usor. In plus, lumina naturala confera peisajelor si obiectelor un alt efect decat cea artificiala din atelier.

Pictura in aer liber se mai numeste si in plein-air, expresie frantuzeasca care a devenit consacrata in randul pictorilor, si se traduce, evident, prin “in aer liber”.

Pregatirile

winter-fog-approaching-sf-baylandsPictura in aer liber are o traditie indelungata. Compozitiile realizate astfel pot constitui schite ale lucrarilor propriu-zise. Asa procedau pictorii olandezi din secolul al XVI-lea si al XVII-lea. Aceasta abordare este utila atunci cand pe langa acuarela incerci si alte tehnici de pictura in ulei sau acril.

Ma refer aici la tehnica alla prima, sau ud pe ud, cand nu trebuie sa astepti uscarea stratului de vopsea pentru a adauga un altul. In acest caz, lucrarea realizata in aer liber poate fi, fara indoiala, si o lucrare independenta, tocmai buna pentru inramare sau pastrare in mapa ta artist.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Atentie la vreme

7343_699212orgIn special culorile de acuarela diluate se usuca foarte repede in aer liber. Din acest motiv, este de preferat sa folosesti in aceste cazuri culori din tub si nu din borcanele. Va trebui sa renunti si la sevaletul de atelier, si sa transporti cu tine sevaletul de teren. Daca nu iti instalezi atelierul extern in apropierea unei ape, nu uita sa iei cu tine suficienta apa rece. Apa se transporta foarte bine in sticle sau bidoane. Daca tii cont de aceste aspecte practice, nu vei avea nicio limitare atunci cand vei picta sub cerul liber.

Alegerea culorilor

Atunci cand pictezi in aer liber este indicat sa folosesti o paleta restransa de culori. Practic, nu ai timp sa aplici multe culori si nuante. Folosirea mai multor culori si nuante te impinge oarecum la folosirea unei tehnici in straturi, si iti complica pur si simplu viata in fata sevaletului. Ceea ce trebuie sa faci este sa evaluezi peisajul din fata ta prin prisma unui pictor, si nu a unui observator obisnuit. Astfel, vei alege o culoare dominanta, si alte cateva culori care sa se armonizeze cu aceasta. Redarea exacta a culorilor vazute de ochiul uman nu este posibila in conditiile unei picturi in plein-air.

OverTaradenFieldsAlegerea subiectului

Majoritatea celor care picteaza in aer liber aleg sa redea un peisaj. Pentru aceasta, ei calatoresc in locatii mai izolate, la munte, sau la marginea localitatii. Daca ai posibilitatea, poti sa-ti amenajezi un mic atelier plein-air in gradina proprie, si sa pictezi chiar florile din gradina. Exista insa si pictori mai curajosi, care se aventureaza pe strazi si picteaza peisaje urbane. Spun ca sunt curajosi deoarece ei se expun curiozitatii trecatorilor, si uneori devin stingheriti de acestia. Daca decizi sa fii printre cei care picteaza arhitectura si viata strazilor aglomerate, am pentru tine urmatorul sfat: nu picta chiar tot ce vezi, fii selectiv!

 

Leave a comment

Your email address will not be published.