Pictura decorativa in acrilic cu bufnite – Pas cu Pas

Uneori, chiar și lucrurile foarte simple pot să impresioneze din punct de vedere vizual, și emoțional. Acesta este și cazul picturii decorative cu bufnițe, pe care vreau să ți-o prezint acum. Este o pictură pe cât de simplu de făcut, pe atât de atrăgătoare. Mai mult decât atât, materialele necesare sunt ușor de procurat și ieftine.

În ceea ce privește impactul emoțional al acestei picturi, ea reprezintă iubirea. Poate fi un frumos cadou de casă nouă pentru cei care se mută împreună, poate fi un dar de nuntă. Cele două bufnițe simbolizează o pereche fericită.

Materialele necesare:

  • Un placaj MDF 18×24 cm (poate fi și carton panzat, dar ideal este totuși un placaj – pentru a susține greutatea pietrelor).
  • Culori acrilice: alb, negru și albastru pentru fundal; negru, alb, galben, roșu și maro pentru bufnițe.
  • Două pietre de râu de marimea și forma unui ou, dar aplatizate.
  • Câteva crenguțe de copac, cu o grosime de aproximativ 0,5 cm.
  • În plus față de alte proiecte de pictură, pentru a finaliza acest tablou, avem nevoie de un pistol cu silicon.

Pasul 1

Înainte de a începe, putem așeza elemelele pe placaj. Facem acest lucru pentru a stabili compoziția. Este pasul în care alegem ce crenguțe se potrivesc în ce loc, chiar dacă, la final, mai facem modificări. De asemenea, ne gândim unde vor sta bufnitele astfel încat să se vadă frumos si luna în partea dreapta sus.

Pasul 2

Eu am folosit un compas pentru a desena luna. Poți folosi însă orice obiect rotund de mărimea potrivită pentru a desena ușor conturul lunii cu creionul.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Pasul 3

Amestecă pe paleta, sau pune direct pe placaj (in zona din jurul lunii), alb si albastru. Cu mișcări circulare de pensulă, picteaza de jur imprejurul lunii. Adaugă treptat mai mult albastru pe măsură ce te îndepărtezi de lună. La marginea placajului pictează cu negru, iar între zona neagră și cea în care avem albastru, se va forma treptat un gradient albastru închis. Gradientul nu trebuie să fie neapărat perfect. Urmele circulare de pensulă fac parte din farmecul acestui tablou.

Pasul 4

Pentru lună, am ales să folosesc vopsea în strat mai gros. Anumite zone sunt de un gri mai închis, dar nu foarte închis. De aceea trebuie să fim atenți să nu punem prea mult negru în amestec cu alb. Pentru un aspect reliefat al lunii, tamponăm cu pensula, adăugând treptat mai mult alb, respectiv gri deschis pentru a regla nuanțele.

Pasul 5

Diluăm puțină vopsea albă pe paletă, până când consistența ei devine mai lichidă, apoi stropim stelele pe cerul pictat anterior. Stropirea se face lovind pensula încărcată de vopsea cu un alt obiect. La lovire, vopseaua sare de pe pensulă și ajunge pe placaj pentru a reprezenta stelele. Dacă pensula este puternic încărcată cu vopsea, stelele vor fi mai mari. Dacă pensula este mai puțin încărcată, stelele vor fi mai mici. Eu am alternat mărimea stelelor încărcând diferit pensula de 2-3 ori.

Lasăm apoi la uscat acest fundal. Se va usca repede fiind vorba de vopsele acrilice.

Pasul 6

Luăm cele două pietre și vom picta pe ele silueta unor bufnițe. Mai întâi am făcut cu ajutorul unui marker negru conturul zonei ochilor. Apoi, conturul aripilor, ochii și ciocul. Una dintre bufnițe are conturul aripilor curbat spre dreapta, iar cealaltă spre stânga. În felul acesta am dat impresia că ele sunt întreptate una către cealaltă. Mai mult decât atât, pentru a simboliza perechea, ochii uneia dintre bufnițe sunt mai feminini, având pleoapele ușor întredeschise (sau poți face gene). 

Important: Cu cât suprafața pietrei este mai netedă, cu atât vei putea face detaliile mai ușor. În cazul meu, piatra din stanga a fost mai netedă decât cea din dreapta, cu care m-am chinuit.

Pasul 7

Zona din jurul ochilor și ”pieptul” bufnițelor le putem picta cu o nuanță foarte deschisă, un alb în care adăugăm un strop de maro. Ulterior, cu trasări scurte de pensulă, imităm penajul cu alb pur.

Zona de deasupra ochilor (creștetul capului) este un portocaliu deschis cu alb, eventual la fel putem imita penajul cu maro peste acest portocaliu estompat.

Zona aripilor o pictam în primă fază cu galben, apoi imităm penajul cu roșu. Dacă ne permite gradul de detaliere, putem adăuga o dungă maro în stânga fiecărei pene roșii pentru mascul și în dreapta fiecărei pene pentru femelă.

Ce am mai făcut în plus la final a fost să revin asupra conturului negru pentru a imita penajul și în zona din jurul ochilor, trasând din nou cu markerul, scurt, radial.

Pasul 8

Aplicăm un strat subțire de lac (pe bază de apă) atât pe pietrele pictate cu bufnițe, cât și pe placajul pictat cu fundalul nocturn.

Pasul 9

Acum, tot ceea ce a mai rămas de făcut este să lipim crenguțele și pietrele la locul potrivit pe placaj, folosind pistolul cu silicon. Silicoul îl aplicăm de-a lungul crenguței. Pentru reușita acestui pas avem nevoie de crenguțe moi, ușor flexibile, nu uscate și rigide. Ținem câteva secunde apăsate crenguțele și pietrele până când se întărește siliconul. La final am aplicat un strat de lac și pe crenguțe.

Iată tabloul decorativ cu bufnițe, pictat cu acrilice:

Leave a comment

Your email address will not be published.