Pictura pentru incepatori: Amestecarea culorilor

imagesCel mai important sfat pe care pot sa ti-l dau este urmatorul:

Amesteca culorile plecand intotdeauna de la tonul de baza!

De exemplu, nuanta verde-galbui se obtine amestecand galben si verde. Poti ajunge la aceleasi ton si amestecand albastru cu galben, insa aceasta varianta este mai complicata si mai costisitoare deoarece consumul de culoare este mai mare.

Exista insa si o nuanta de care nu ai nevoie atunci cand amesteci culorile: negrul. Exista pictori care nu cumpara niciodata, sau foarte rar, un tub de culoare neagra.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Culorile de baza

Pentru a picta sunt de ajuns trei culori: rosu, galben si albastru. Din acestea poti crea toate celelalte nuante. Chiar daca iti cumperi multe alte nuante in afara acestora, exerseaza din cand in cand amestecarea culorilor.

Din paleta ta de culori nu ar trebui sa lipseasca care doua tonurile de albastru, galben si portocaliu, precum si un ton de rosu si de verde. In plus, mai ai nevoie si de alb de titan pentru a deschide nuantele. Afla din acest articol ce culori contine trusa de baza a pictorului incepator.

Tehnica amestecarii fizice

Sfat: Testeaza amestecurile pe o coala alaturata inainte de a le pune direct pe panza.

Se incepe intotdeauna cu culoarea dominanta a unui ton mixt. In cazul verdelui-galbui, de exemplu, incepe cu galben si adauga treptat verde pana cand obtii rezultatul dorit. Vei avea nevoie mereu de o cantitate mai mare din nuanta de pornire decat din cea pe care o incorporezi.

Tehnica amestecarii optice

Daca iti place sa folosesti tehnica glazurarii, poti opta pentru un amestec optic in locul amestecului fizic. Acest lucru inseamna, pentru exemplul nostru, ca vei realiza un strat de culoare verde peste care adaugi o glazura galbena. Stratul transparent de culoare galbena va lasa sa se vada verdele stratului inferior, lasand astfel impresia de verde-galbui.

Amestecul optic poate rezulta si din aplicarea altor tehnici:

  • alaturarea culorilor prin tehnica ud pe ud (impasto),
  • tehnica sgraffito, atunci cand zgarieturile sunt mici si apropiate,
  • tehnica buretelui atunci cand stergi o parte din stratul superior sau aplici un strat superior structurat in asa fel incat se intrevede cel inferior
  • tehnica granulatiei atunci cand aplici gralulelor alta culoare decat cea a substratului

Detalii despre aceste tehnici vei afla in cadrul cursului!

Deschiderea culorilor

Atunci cand se picteaza in maniera acoperitoare, culorile acrilice nu pot fi deschise cu apa deoarece una dintre caracteristicile lor principale este opacitatea. Aceasta inseamna ca nu lasa lumina sa treaca. De aceea, trebuie sa amesteci culorile cu alb.

ATENTIE: Ai insa in vedere faptul ca, prin adaugarea albului, culorile acrilice isi pierd din stralucire!

Atunci cand folosesti tehnica glazurarii, deci nu pictezi in maniera acoperitoare, este suficient sa subtiezi culorile cu apa.

Intunecarea culorilor

Spre deosebire de deschiderea culorilor, intunecarea nu este atat de simpla. Din principiu, negrul nu trebuie folosit in acest scop. Poti folosi, in schimb, ultramarin combinat cu siena arsa, prima nuanta fiind in cantitate mai mare.

Din albastru si portocaliu de cadmiu se obtin cele mai bune nuante de gri.

IMPORTANT: Mai mult albastru raceste culoarea, iar mai mult portocaliu o face mai calda.

La final, iata cateva idei de amestecare a culorilor pe care le poti folosi cu succes in orice pictura, ele fiind cel mai des utilizate de catre pictorii incepatori:

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

amestecarea culorilor in pictura

4 Comments

  1. Draga Laura,îți multumesc f mult Pt toate sfaturile tale îmi sunt de mare ajutor.Esti o persoana minunata și ma bucur enorm ca îți faci timp sa ne împărtășești și noua din vastele tale experiențe.Te urmăresc deja și pe YouTube.Te pup și îți doresc sărbători fericite😘😘😘

  2. Mihaila Cezara Livia 13/01/2019 at 10:52 am

    Multumesc. Foarte utile toate articolele pe care le-am citit aici. Felicitari.

  3. Multumim pentru cunostintele multe, pretioase necesare unui pictor. Esti o persoana empatica, dai din cunostintele tale celor interesati de pictura, dorind ca acestia sa patrunda cunostintele artei plastice, o provocare pentru cei ,,neastamparati” pe taramul esteticii.

  4. Multumesc,sincere felicitari!

Leave a comment

Your email address will not be published.