Pictura pentru Incepatori – 6 Greseli Pe Care Sa Le Eviti Atunci Cand Pictezi
Atunci cand abia incepi sa pictezi, cel mai probabil vei face gresilile standard. Acesta este procesul natural de pictura si cu totii avem de invatat si de castigat din gresilile noastre. Acest articol prezinta cateva dintre greselile mai comune intalnite in cazul pictorilor incepatori in acrilice (si nu numai).
Greseala de evitat #1: Neutilizarea unei diversitati suficient de mare in pictura ta.
O pictura interesanta are diversitate. Creeaza curiozitate si provoaca interes, iar privitorul doreste sa se intoarca din nou pentru a o observa. Asadar cum creezi o pictura interesanta? Foloseste o mare varietate de pensule, tehnici si modele in picturile tale. Schimba directia miscarilor pensulei tale sau combina tehnici diferite in cadrul aceleiasi picturi.
GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!
Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura
Greseala de evitat #2: Prea multa tehnicalitate sau copierea.
Pentru a picta cu adevarat un subiect nu trebuie sa te blochezi in detaliile tehnice. Cand spun “cu adevarat”, nu ma refer la copierea subiectului exact asa cum il vezi. Ma refer la conexiunea cu modelul si la dispunerea impresiei reale care iti este oferita de ceea ce vezi. Astfel, creativitatea ta interioara isi lasa amprenta pe panza. Acest aspect ii diferentiaza pe pictorii precum Vincent van Gogh si Claude Monet de ceilalti. Fiecare dintre ei isi insereaza propriul stil si propria pasiune in munca lor. Cred ca propria ta creativitate unica iese la suprafata in momentul in care nu te mai bazezi pe tehnicalitati si teorii asociate picturii. Nu spun ca teoriile si tehnicile nu ar trebui studiate, insa la un moment dat trebuie sa le punem deoparte si sa ne bazam intr-o anumita masura pe creativitatea noastra. Orice ai face, nu copia alti artisti. Nu este nimic rau in legatura cu influenta altor artisti asupra ta, doar asigura-te ca permiti dezvoltarea stilului tau original.
Greseala de evitat #3: Esuarea de a-ti observa subiectele.
Aloci timp observarii subiectelor care te inspira sa pictezi? Daca esti un artist care picteaza portrete, ai studiat vreodata anatomia umana? Daca pictezi peisaje, petreci suficient timp afara in acel mediu? Daca nu aloci suficient timp pentru observarea subiectelor pe care iti doresti sa le pictezi, atunci nu vei avea cunostintele necesare pictarii acestora.
Greseala de evitat #4: Neutilizarea unor materiale artistice de calitate.
Folosesti materiale de calitate necesare picturii in acrilice? Un artist foarte experimentat si talentat ar putea probabil sa creeze o intreaga pictura cu o singura scobitoare, insa cine isi doreste sa munceasca atat de mult? Cand vine vorba de materiale artistice bune, de obicei primesti atat cat platesti. Daca pictezi cu o pensula de 2 bani, probabil ca va picta exact ca o pensula de 2 bani. Cel mai probabil varful se va desprinde, iar perii vor cadea. Daca folosesti o vopsea foarte ieftina, vei avea parte cel mai probabil de rezultate nesatisfacatoare. Culorile nu vor avea aceeasi stralucire si consistenta. Asadar, investeste in materiale artistice de calitate si intretine-le cum trebuie.
Greseala de evitat #5: Neutilizarea unei cantitati suficient de mare de vopsea.
Invata cum sa aplici vopsea pe panza. Multi incepatori nu isi reincarca pensulele de suficiente ori. Am facut si eu aceeasi greseala cand am inceput sa pictez. Aplicam o boaba de vopsea si incercam sa acopar o suprafata cat mai mare. In cazul meu, eram doar lenesa, insa multor incepatori le este frica sa nu iroseasca vopsea. Asta e de inteles avand in vedere costul materialelor. Insa adevarul este ca picturile tale vor fi mai interesante daca intr-o miscare de pensula aplici vopseaua si reincarci pensula imediat. Nu incerca sa freci si sa intinzi vopseaua pe panza, in caz contrar vei murdari, nu vei picta.
Greseala de evitat #6: Gandesti prea mult.
Nu iti critica sau judeca munca prea dur in timp ce pictezi. Asta conduce doar la descurajare si ii face pe multi incepatori sa se frustreze si sa renunte. Doar relaxeaza-te si continua. Ai incredere in tine si in abilitatile tale.
Sper ca acest articol despre pictura ti-a fost de ajutor. Sa nu te lasi niciodata descurajat de greselile tale sau de nivelul de satisfactie adus de munca ta. Greselile sunt unelte necesare invatarii. Invata si treci peste. Cel mai important aspect al picturii este bucuria pe care o simti cand o faci. Frustrarea si descurajarea nu trebuie sa domine experienta de pictare. Bucura-te de pictura!
- Secretele Nuanțelor de Gri în Pictură - 17/04/2024
- Alegerea Instrumentelor Potrivite pentru Desenul Portretelor - 05/09/2023
- Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită - 31/08/2023
- De ce este atât de greu sa desenam portrete? - 28/08/2023
- 5+1 Motive pentru Care Merită Să Pictezi Când Ieși la Pensie - 24/08/2023
- 6 Greseli Frecvente in Desenul si Pictura Portrelor - 21/08/2023
- Modernismul în Pictură: O călătorie către exprimarea liberă a creativității - 16/08/2023
- Cum va influența inteligența artificială arta și artiștii? - 15/08/2023
- Lupta împotriva Burnout-ului Creativ: Cum să-ți recâștigi pasiunea și inspirația - 09/08/2023
- Răsfăț pentru suflet: Reducerea stresului cu terapia prin artă - 04/08/2023
Foarte adevarat, le-am parcurs pe toate:))!
Bună .ma numesc Ramona …nu am pictat niciodată ,in ultimele zile o croitoreasa mi’a cerut sa ii pictez rochii.Zis si facut …am cumparat vopsele ideea dar cand sa pictez materialul…saten fiind …dupa ce aplicam culoarea pe schita aceasta trecea prin material fara sa ramana culoare….va intreb se foloseste cumva vreun suport inai te de pictura pe materialele mai fine?
Multumesc,am citit cu mare interes,m-am recunoscut in unele observații si sper sa schimb cate ceva in maniera de a picta.
asa este si inca ma confunt cu aceste lucruri desi incerc sa ma deslipesc am inca tendinta de a face linii exacte si a copia exact detaliile dintr-o poza care o folosesc ca si model.
Nu am prea avut timp pentru pictură în anii trecuți, acum sunt pensionară și sunt hotărâtă să încerc. E posibil să nu am prea mult succes dar știu că mă voi relaxa. Când eram copil și la liceu mi se spunea că am talent… De atunci au trecut mulți ani…Acum sunt hotărâtă dar nu știu cum să încep de aceea am nevoie de câteva indicații .
Este f.adevarat,nu am cumpărat pensule bune că nu știam care sânt bune,făceau doar zgârieturi,incercam sa economisesc vopseaua,oh,oh,așa e la început.
Da pictură în ulei ulei trece prin material și se vede f urit se da un grun aracet sau o
ou
Asa este, insa acum majoritatea panzelor din magazinele de pictura se vand gata grunduite. Rar mai gasesc ceva nepregatit.