Secretul picturilor rapide in ulei

​Privind imaginile din aceasta lectie, ai impresia ca ele sunt complicate, ca pictorii s-au straduit destul de mult sa obtina detalii fine. In realitate insa, tehnica care sta la baza lor este una simpla si rapida.

Pictura in ud-pe-ud nu nesita asteptarea uscarii straturilor de culoare pentru a finaliza compozitia. Tablourile astfel pictate sunt incepute si terminate in aceeasi zi, uneori chiar in mai putin de 1 ora. Culorile pot fi lasate sa se amestece direct pe panza daca sunt "agitate" cu pensula.

 • Secretul acestei tehnici consta in miscarea pensulei: Putem fie sa "tragem" o culoare peste o alta chiar daca este inca uda, fie sa "tamponam" cu pensula pentru redarea obiectelor aflate intr-un plan mai apropiat. Prin tamponarea usoara evitam amestecul culorii superioare cu cea inferioara.

Datorita simplitatii sale, aceasta tehnica este printre cele mai indragite si raspandite in randul pictorilor amatori. Insa, deoarece respecta o reteta fixa de redare a elementelor naturale, este considerata doar "de decor" in randul pictorilor artisti. Trebuie sa recunoastem insa ca un astfel de tablou arata bine pe perete si sunt sigura ca ti-ar placea sa pictezi si tu unul pentru camera ta.

Pastoral_Landscape_(Sunset)_c.1645_50_3466

Ceea ce face ca aceste picturi sa fie impresionante si "detaliate" nu este migala, ci manuirea unor instrumente de pictura adecvate fiecarui element. De exemplu, o pensula cu fire rasfirate, prin tamponarea panzei, va lasa o textura ideala pentru frunzis. Iar colturile abrupte ale masivelor stancoase sunt iluzia data de muchia unei spatule. Norii difuzeaza pe cer datorita intinderii albului peste albastru folosind o pensula cu peri moi.

Inventatorul tehnicii care iti permite sa obtii un astfel de peisaj intr-un timp scurt, fara bataie de cap, si cu care poti impresiona pe cei care iti admira picturile, este americanul Bob Ross (1942 - 1995). De aceea, vei auzi poate despre tehnica Bob Ross, ce ii poarta numele. Ea este aplicata si de catre alti americani: Bill Alexander, Kevin Hill, Jason Bowen fiind cateva nume demne de mentionat.

Tehnica de pictura up-pe-ud, dincolo de stilul Bob Ross, cuprinde si alte stiluri. Ea este cunoscuta si sub denumirea de "alla prima" pentru ca o pictura inceputa cu aceasta tehnica trebuie finalizata intr-o singura sedinta, inainte ca vopseaua de pe panza sa se usuce. Desigur, si impresionistii care picteaza in aer liber se grabesc sa termine pictura "inainte sa se intunece", dar, in tehnica ud-pe-ud, este vorba despre aplicarea si blenduirea unei culori peste un fundal ud. Aceasta este diferenta majora.

In mod traditional, picturile realizate in stilul Bob Ross cuprind aceleasi elemente compozitionale:

  • Un munte in centrul panzei. In general, acest munte are trei varfuri principale ascutite, inzapezite.
  • Un sir de brazi indepartati, sub munte.
  • Un lac mare care desparte brazii de prim-plan.
  • Un grup de copaci, in general cu brazi si alti arbusti, la stanga si la dreapta. Uneori apare si cate o casa.
  • Cativa nori si reflexia copacilor in apa lacului.
  • Optional, o casa/cabana micuta pe unul dintre malurile apei

In lectia 7 a cursului de pictura in ulei vom folosi aceste elemente pentru a picta un peisaj cu tehnica ud-pe-ud. Iata trei imagini cu doar cativa dintre pasii realizarii:

preview_mic

Pictura de mai sus nu necesita mai mult de 2ore pentru a fi terminata. Dupa ce prinzi un pic de dexteritate in lucrul cu pensula si amestecarea culorilor, vei constata ca timpul se poate reduce pana la jumatate. Deci, doar 1 ora. Bill Alexander este cunoscut ca pictand chiar si in mai putin de jumatate de ora. Nu trebuie sa devenim rapizi ca el, dar, tehnica lui este ceva ce poate fi usor invatat si aplicat.

Vom picta impreuna tabloul cu peisajul muntos incadrat de brazi.

9 Comments

 1. Buna, multumesc frumos pt lectie, sunt incantata , o zi frumosa iti doresc …

 2. Multumesc frumos pentru multele notiuni,pe care nu le stiam!

 3. laura ma uluiesti !

 4. Stimă !

 5. Mulțumesc

 6. Multumesc frumos pt lectie!

 7. Chelaru Adriana 05/08/2020 at 8:10 pm

  Multumesc pentru lectie! Numai bine!

Leave a comment

Your email address will not be published.