Primii pasi in pictura aranjați în 4 etape!

Fiecare pictura este un act de creatie, dar fiecare act de creatie in pictura, oricat de original si personal ar fi, va trece printr-o serie de pasi comuni oricarei picturi.

Iti prezint deci etapele de baza pentru a te ghida în lumea minunata de picturii. Odata ce ai invatat tehnicile de baza, panza si hartia sunt lumea ta! Mai multe detalii despre fiecare pas in parte vei gasi in curs.

ETAPA 1

vopselePasul 1: Alege culorile. Inainte de a incepe o pictura, trebuie sa-ti alegi culorile. Chiar daca exista multe marci de vopsele pe piata, evita sa cumperi ceva ieftin. Acestea au o calitate slaba, care va ingreuna procesul de a picta, facand-ul dificil si frustrant. Cu cativa lei in plus vei putea obtine culori care dintr-o acoperire pot reda aceeasi stralucire si capacita de amestec fata de altele mai ieftine care necesita aplicarea in mai multe straturi.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Pasul 2: Obtine restul de materiale. Incepatorii evita sa cumpere anumite materiale pentru a face economie. Chiar daca aceasta este o practica buna in anumite cazuri, exista cateva lucuri de baza de care vei avea totusi nevoie pentru ca pictura sa fie un hobby relaxant. In principal, aici trebuie acordata mare atentie pensulelor, care trebuie sa fie de calitate, si potrivite mediului cu care pictezi: acuarela, acril, ulei.

Pasul 3: Aranjeaza-ti un loc in care sa pictezi. Deoarece pictura necesita multe materiale, vei avea nevoie de o zona destul de larga. Aseaza-ti sevaletul sau masa de lucru intr-o zona indepartata fata de lumia directa a soarelui si caile circulate ale apartamentului. Daca este posibil, acopera cu un cearceaf uzat podeaua in aceasta zona pentru a o proteja de eventualele picaturi de vopsea.

ETAPA 2

Pasul 1: Deseneaza schita picturii. Foloseste un creion pentru a crea o schita lejera a subiectului. Poti face acest lucru direct pe panza sau pe o hartie transparenta de pe care poti transfera schita pe panza folosing hartia indigo. Atunci cand desenezi subiectul tabloului tau, tine cont de compozitie si de folosirea spatiului disponibil.

ustensilePasul 2: Determina sursa de lumina. Pentru a crea o pictura realista, trebuie sa ai zone intunecate si zone umbrite. Uita-te la subiect si determina unghiul din care vrei sa vina lumina, si unde se vor afla umbrele si zonele luminoase.

Pasul 3: Alege culorile pe care sa le folosesti. Pentru incepatori este greu sa redea subiectul cu exact aceleasi culori precum se prezinta acesta in realitate (de ex.: poti observa ca pentru cerul albastru ai folosit prea mult din culoarea albastra si prea putin alb). Secretul este sa iti schimbi modul de gandire – eliminand folosirea culorilor brute, si sa pui culorile puternice doar putin cate putin in alb sau diverse nuante de gri.

Pasul 4: Priveste miscarea subiectului. Daca subiectul tau este din categoria natura moarta, poti sari peste acest pas. Dar daca, de exemplu, subiectul tau este un deal cu copaci si cer cu nori, intr-o zi cu vant puternic, atunci ai parte de miscare. Acesta miscare este importanta in planificarea directiei liniei pensulei. Picturile realiste au linii de pensula care fie creaza efectul de miscare, fie un efect static.

ETAPA 3

Pasul 1: Amesteca culorile. Acest pas este util exclusiv picturilor in culori de ulei. Vopsele de ulei au nevoie de cateva zile pentru a se usca. Totusi, este aproape imposibil sa poti obtine acelasi amestec de coluri de doua ori, deci pregateste-ti amestecurile in cantitati mai mari si pastreaza-le in recipiente pentru sesiunile de pictura din zilele urmatoare, in caz ca vei avea nevoie de aceeasi culoare folosita inainte.

Pasul 2: Incepe sa pictezi. Poti alege ce tehnica iti place, fie ca incepi sa pictezi pe toata panza in mai multe straturi, fie ca pictezi mai intai anumite portiuni (a la prima). Atunci cand pictezi in ulei, foloseste mai intai metoda aplicarii culorilor in strat subtire inainte de a aplica un strat mai gros. Sfat: nu incerca mai multe tehnici in aceeasi pictura. Ai rabdare si lasa alta tehnica si alt stil pentru o alta pictura.

ETAPA 4

Pasul 1: Corecteaza greselile. Daca ai pictat in ulei, ai aproximativ trei zile la dispozitie (cat timp culorile sunt inca ude pe panza), in care poti sa faci modificari sau sa indepartezi vopseaua cu o carpa. Inainte de a decide ca pictura ta este gata, departeaza-te de ea cativa pasi, si uita-te la tabloul tau in totalitate pentru a concluziona daca mai vrei sa faci modificari.

Pasul 2: Strangerea si intretinerea materialelor. Daca ti-a mai ramas vopsea de ulei pe paleta, poti sa o salvezi pentru folosirea ulterioara la alte picturi, punand-o intr-un recipient. Apoi, fii atent ca vopselele de ulei pot sa distruga pensulele daca acestea sunt lasate sa se usuce cu vopseaua pe ele, deci trebuie spalate imediat. Spala-le cu apa calduta si sapun si lasa-le la uscat intr-un loc aerisit, nu depozitate in cutie, dulap, etc.

 

4 Comments

  1. multumesc mult pt. sfaturi

  2. multumesc pt sfaturile utile

  3. Radu Moldoveanu 23/04/2015 at 5:14 pm

    Exact ce trebuie sa invat pentru a picta! Multumesc frumos si sarutmainile, doamna Laura, sfaturile dumneavoastra sunt foarte folositoare. Asa voi face de acum inainte cand voi invata sa pictez.

  4. Multumesc de sfaturi utile..

Leave a comment

Your email address will not be published.