Secretele tehnicii decoupage – proiect pas cu pas

În această lecție îți voi dezvălui câteva secrete mai puțin știute despre tehnica decoupage-ului. Lucruri pe care eu aș fi vrut să le fi știut înainte de a distruge câteva obiecte încercând să lipesc frumos șervețelul pe ele…
Vom decora împreună o cutie de ceai cu 4 compartimente, folosind două modele de șervețele, dar și vopsele acrilice. Iată care este legătura strânsă între tehnica decoupage și pictură: aproape orice decorațiune va avea și un pas în care pictăm.

Sunt foarte multe persoane care se ocupă cu decorațiunile, și pentru acest lucru, îmbină mai multe tehnici – printre care și pictura. Aproape toți artizanii pe care îi cunosc, caută să învețe câte ceva și despre pictura cu acrilice. La mine este puțin invers: eu am început cu pictura, dar pentru că pictez diverse obiecte, am fost curioasă să aflu și tainele altor tehnici cu care să îmbin pictura.

Așadar, să vedem, pas cu pas, ce am făcut cu această cutie, și ce avem de învățat din această experiență.

Materialele necesare:

 • O cutie de ceai cu 4 compartimente, mărimea 15,5x18x8cm. Poate fi puțin diferită, nu trebuie să fie neapărat la fel.
 • Două modele de șervețel, potrivite tematic: unul pentru capac, și altul pentru părțile laterale ale cutiei.
 • Foarfecă.
 • Grund pentru pictură (sau altfel spus GESSO).
 • Pensulă mare lată, mărime de la 20 în sus.
 • Pensulă plată mai mică, mărime 8.
 • Lipici pentru decoupage (eu folosesc Glue & Varnish de la Pentart)
 • Lac pe bază de apă (Glossy Varnish de la Pentart)
 • Trafalete din burete, sau alt tip de burete.
 • Vopsea acrilică (neapărat alb, plus una-două culori în ton cu șervețelele).
 • O bucată de hârtie de copt și o batistă textilă.
 • O bucată de șmirghel fin.
 • Un pahar cu apă pentru spălarea pensulelor și o cârpă uscată pentru a le șterge la nevoie. 

Pașii de lucru pentru decorarea unei cutii folosind tehnica decoupage

Și acum, să vedem, pas cu pas, ce facem cu aceste materiale.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Pasul 1:

Mai intai, vom grundui cutia. Orice cutie sau obiect pe care îl decorăm, fie că este din lemn, mdf sau carton, va trebui grunduită. Grundul va face ca suprafața cutiei să devină mai albă, și, totodată, sporește aderenența vopselelor și a șervețelului. Iată secretele pe care trebuie să le știi despre grunduire pentru ca aceasta să iasă bine:

 • Grundul se aplică în strat subțire folosind, în mod ideal un trafalete din burete pentru a evita urmele de pensula.

Dacă nu faci acest pas cum trebuie, tot ceea ce urmează după poate fi compromis. De exemplu, dacă întinzi grundul pe suprafața cutiei cu pensula, fără a trece și cu buretele peste stratul de grund, după întărirea grundului, vor rămâne urme de pensulă – linii fine – care se vor vedea și prin șervețel. Nici măcar șmirghelul nu va putea nivela complet acele urme de pensulă.

Pasul 2:

Măsoară și potrivește șervețelul pe capac până când ești mulțumit de cum va arăta modelul, apoi decupează zona aleasă a șervețelului.

Desprinde cele două straturi albe ale șervețelului, și vei rămâne doar cu fâșia pe care este desenul imprimat. Primul strat se desprinde ușor, dar al doilea ceva mai greu. Trebuie multă atenție pentru a nu rupe din greșeală șervețelul.

Pasul 3:

Urmeză să lipim acest șervețel pe capac, și avem următoarea dilemă: cum să facem în așa fel încât, după lipire, șervețelul să nu aibă cute. Bineînțeles, vom dori să evităm și o eventuală rupere a sa în timpul procesului de lipire – este cel mai sensibil moment al întregului proiect.

Iată care sunt secretele lipirii corecte a șervețelului pe o suprafață mare (cum este capacul unei cutii):

Cu o pensulă mare lată, întinde un strat subțire de lipici pentru decoupage. Este important să îl aplici uniform dar repede și în strat subțire! Dacă stratul este prea gros, riscul ca șervețelul să se rupă va fi mai mare. Dacă nu acționezi rapid, iar lipiciul începe să se usuce, șervețelul nu se va lipi.

Potrivește șervețelul deasupra lipiciului pornind de la un colț al capacului, și dirijeză-l apoi pe restul suprafeței cu o apăsare ușoară cu latura palmei. Din nou, trebuie să acționezi rapid și ferm.

Pune o coală de hârtie de copt peste șervețel, apoi un material textil (o batistă) peste aceasta. Nivelează șervețelul astfel pregătit folosind un fier de călcat încălzit în prealabil la o temperatură mare. Eu pun fierul în priză din momentul în care încep întinderea lipiciului cu pensula.

După ce ai nivelat cu fierul de călcat circa 1 minut, lipiciul ar trebuie să fie uscat, și poți îndepărta fără probleme batista și hârtia de copt. Dacă la început ai pus prea mult lipici, și nu în strat subțire, atunci acum s-ar putea să ai o surpriza nu tocmai plăcută: hârtia de cop s-a lipit și ea de șervețel, iar la îndepărtare vine jos cu totul.

Pasul 4:

Abia după ce am nivelat cu fierul de călcat, vom aplica al doilea strat de ”varnish & glue” – majoritatea lipiciurilor pentru decoupage au și rol de lac de protecție, și se aplică atât înainte de a pune șervețelul, cât și după.

Pasul 5: 

Decupăm din celălalt șervețel câteva plante (și ele sunt abastre, deci se potrivesc cu capacul). Aceste bucățele le vom lipi pe toate cele patru laturi ale cutiei. 

Spre deosebire de metoda de lipire folosita la capac, pentru laturi nu avem nevoie de fier de călcat. Aceste bucățele sunt mai mici, și de aceea, pot fi lipite cu ajutorul degetelor și a unei pensule mai mici. Dar… și aici avem un secret:

Nu orice pensulă este bună pentru a aplica lipiciul și lacul pentru decoupage peste bucățile de șervețele lipite. Este necesară o pensulă cu peri moi și elastici. O pensulă cu perii prea duri va rupe șervețelul. O pensulă cu perii prea moi nu va avea putearea de apăsare necesară pentru a lipi și netezi suprafața. Buricul degetului este ideal pentru că este moale și îi poți controla ușor apăsarea.

Pasul 6:

Atât la capac cât și la marginile cutiei, va rămâne un exces de șervețel dincolo de limite. Acest surplus va fi îndepărtat mai ușor abia după întărirea celui de-al doilea strat de lipici. Dacă încerci să finisezi marginile înainte, riști să ciupești prea mult din șervețel, rupând nu doar excesul, ci și modelul de pe capac. 

Cum se face această finisare? Poți începe cu unghia de jur împrejur, dar apoi revino cu șmirghelul pe fiecare latură pentru ca urma finală să arate bine.

Pasul 7:

Acum a mai rămas de făcut ceva și pe latura capacului. Aici am decis să intervin cu pictura. Am pregătit un amestec de alb+albastru+violet pentru a obține o nuanță cât mai aproape de culoarea șervetului pe care sunt ceștile din modelul șerevețelului. Pentru a evita eventuale scăpări de vopsea pe alte zone ale cutiei, putem folosi banda adezivă de hârtie să acoperim acele zone. Apoi, cu pensula de mărimea potrivită, umple cât mai uniform suprafața dorită.

Deseori se întâmplă să avem margini de șervețel inestetice pe mijlocul capacelor de cutii. În acest caz, se pot folosi acrilicele și un burete pentru a tampona de jur împrejur. Efectul va fi o intgrare a modelului de șervețel prin ascunderea acelor margini sub stratul de vopsea.

Pasul 8:

Când vopseaua acrilică s-a uscat și ea la rândul ei, putem lăcui cutia. Pentru acest pas apelăm din nou la pensula cea mai mare lată, și un lac lucios pe bază de apă – un lac simplu, nu cel cu lipici. Din experiența mea, lacul cu lipici lasă suprafața ușor lipicioasă, și, de aceea, este de preferat să finalizăm cu un lac simplu.

Iată care este marele secret al unei lăcuiri reușite: Întinde lacul cu cea mai mare pensulă, rapid și eficient, pentru ca acesta să se întindă uniform înainte de a apuca să se usuce. Nu aplica un strat prea gros. Dacă apici un strat prea gros, lacul va crăpa.

Dacă consideri necesar, după uscarea stratului de lac, mai poți adăuga încă unul pentru uniformizarea luciului. Dar nu te grăbi, lasă lacul la uscat cel puțin o oră. De asemenea, nu dilua lacul cu apă.

Caută produsele Pentart pe care le-am folosit și pe care le recomand cu încredere.

Așa arată cutia mea la final, exterior și interior:

 

Leave a comment

Your email address will not be published.