Cum Sa Pictezi Creativ Si Simplu In 3 Culori

Creativitate si simplitate in trei culori: Tema nr.3 din grupul privat al site-ului curspictura.

De multe ori, o compozitie simpla, in doar doua culori, poate fi chiar mai atractiva decat un peisaj multicolor. Pe de o parte, pentru privitor, simplitatea are un efect odihnitor. Pe de alta parte, pentru cel care picteaza, este mai usor sa obtina contrastrele ideale intre diferite elemente si chiar parti ale elementelor.

Din proprie experienta, iti pot spune ca de multe ori consumam mult alb si albastru din trusa de culori. Acea culoare care ramane deseori “in exces” printre tuburi este rosul. Haide sa facem ceva cu el!

Subiectul: Un copac rosu. Posibilitatile… infinite!

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Subiectul acestei teme este liber in ceea ce priveste compozitia. Fiecare poate sa inventeze propriul copac (al vietii…), si nu este absolut necesara o reproducere a exemplelor. 

In schimb, tema impune folosirea unei palete de culori restranse.

In ultima instanta, daca rosul nu este pe placul tau, poti folosi orice alta culoare in locul sau. Poti fi creativ modificand culoarea oricarui obiect, dar, folosirea albului si negrului este insa mai stricta. Nu uita faptul ca negrul si albul sunt practic non-culori si au doar rolul de a deschide sau inchide valoarea culorii de baza.

Exemple (click pe imagini pentru a mari). Acestea sunt date ca inspiratie – sursa de idei.

Si acum, galeria picturile facute de cursanti:

 
Utilizarea albului si negrului este un lucru de baza, care, odata invatat, va fi o rutina. Practic, vei incepe sa te obisnuiesti cu proportiile de alb si negru de care ai nevoie pentru a reda un anumit grad de intensitate luminoasa. Cand este la inceput de drum in pictura, poate fi dificil sa stii cat alb trebuie sa adaugi intr-o culoare, sau cat negru, pentru a-i schimba intensitatea. Un astfel de proiect monocromatic te poate familiariza cu proportiile. 

Intr-un peisaj obisnuit, observa faptul ca acei copaci mai indepartati sunt mai deschisi la culoare. Deci, proportia de negru este foarte mica. Pe masura ce ne apropiem, crestem cantitatea de negru din amestec.

Se spune deseori ca albul are proprietatea de ESTOMPARE a culorii pentru ca reduce intensitatea acesteia. Efectul de ceata si departare se poate realiza prin adaugarea unui strat subtire de alb peste obiecte deja pictate si uscate.

Daca, in schimb, ti-ai ales sa pictezi ceva abstract, intensitatea culorii in functie de departare/apropiere nu mai este importanta. Poti alatura culori pure si intense pentru un contrast si o vitalitate maxima.

M-am jucat si eu cu aceste trei tuburi: albul, negrul si rosul. Am experimentat pe un mic carton panzat 18x24cm, si iata ce a iesit:

final-copacul-rosu

Tine minte urmatorul lucru: Atunci cand lucrezi ceva monocromatic, textura si directia trasarii cu pensula (sau cutitul) sunt foarte importante. Ele vor fi percepute mai profund de catre privitor. 

In epoca moderna, un living cu mobila simpla s-ar bucura de un tablou monocromatic cu o pata rosie de culoare. Este decorativ, creativ, iar daca este si facut de tine, cu atat mai bine! 

 

4 Comments

  1. Bună dimineața Laura.Totdeauna voi primi cu plăcere sfaturile tale.Îmi place să folosesc foarte mult combinația de alb negru și roșu.Anul nou 2017 să-l primești cu bucurie și împlinirea tuturor visurilor.La Mulți ani!

  2. alina arghirescu 30/12/2016 at 10:32 am

    draga Laura eu din lipsa de timp nu m-am lipit prea mult de materialele tale dar sa stii ca fiind sarbatori ,citind ,mi-am dat seama ca esti de mare valoare pt oricine,profesionist sau amator,vrea sa iti urez cu dragoste de ANUL NOU sa ai tot ce iti doresti,lista dorintelor tale sa se implineasca si sa fii sanatoasa ,voioasa si pictoreasa !!!!!!!!!!!!!!!!!
    imi salvez materialele si am sa le citesc in limita timpului pt ca sincer sterg mail uri la gramada ….sunt depasita iar ce ma intereseaza mai las in arhiva dar nu mai incap !

  3. Intodeauna vii cu sfaturi valoroase!Am sa incerc sa fac si eu asa ceva,acum cat mai am putin timp liber.Iti doresc un an nou plin de satisfactii,de putere de munca ca sa mai beneficiem in continuare de invatatura ta.La multi ani!

  4. Laura esti minunata. Iti multumesc pentru toate sfaturile pe care le oferi, care te inspira, te mobilizeaza pentru a deveni creativ, fie ca esti incepator, fie ca esti initiat in arta de a picta. Cu multa recunostinta pentru toate sfaturile primite, iti transmit un gand bun,urari de sanatate si implinire in tot ce ti-ai propus.

Leave a comment

Your email address will not be published.