Secretul picturii in straturi de culoare

​Datile trecute am vazut cum pictam tablouri in ulei care nu necesita mult timp. Acum insa, haide sa trecem in extrema cealalta si sa vedem in ce consta un tablou realizat intr-o perioda de cateva zile pana la luni de zile. In realitate, timpul nu este problema, ci rabdarea. Daca ai rabdare, nu conteaza daca tabloul este finalizat azi, sau peste o luna.

Pictura in straturi este cea mai veche modalitate de pictura in ulei. In decursul a sute de ani, metodele sistematice ale picturii in straturi au evoluat. Un lucru insa a ramas constant:

 • Cheia succesului acestei tehnici consta in asteptarea uscarii fiecarui strat de culoare inaintea aplicarii urmatorului. Odata uscat stratul de culoare inferior, ai optiunea de a adauga peste el simple accente luminoase sau intunecate pentru a crea contrast, sau poti intercala mai multe straturi transparente si opace pentru a obtine efecte mai sofisicate.

Evident, acest lucru inseamna ca o astfel de pictura iti va lua mult timp pana cand o vei finaliza. Te asigur insa ca rabdrea iti va fi pe deplin rasplatita. Picturile in ulei care folosesc aceasta tehnica sunt foarte luminoase si au un efect maxim de profunzile.

Pastoral_Landscape_(Sunset)_c.1645_50_3466

Culoarea face ca o pictura sa fie linistitoare sau vibranta, dramatica sau desavarsita, iar acest lucru nu se datoreaza doar alegerii culorilor potrivite, ci si felului in care se realizeaza tranzitiile si suprapunerile de la o culoare la alta. Culorile calde si cele reci, pe care le adaugam pe cer, creaza impresia de atmosfera si spatiu mai mult decat o simpla intindere a unei singure nuante de mijloc pe intreaga suprafata a acestuia, indiferent cat de potrivita este.

Fiecare artist isi dezvolta in final propriile metoda de lucru pornind de la aceasta tehnica de baza, iar imaginile care insotesc aceasta lectie reprezinta o varientate de abordari.

Desi la inceput aceasta tehnica a fost folosita pentru portrete, ulterior, natura statica si florile au capatat si ele atentia pictorilor. Maestrii al scolii clasice de “pictura flamanda” si "pictura daneza", prezinta aranjamente luxuriante, care reflecta bogatia secolului al XVII din Olanda, Danemarca si Belgia (curentul artistic baroc). Multi dintre ei au abordat tematica florilor in vaza sau pe masa – cu precadere lalele. Olanda este tara lalelelor si acest lucru se reflecta chiar si in tablourile pictate in epoca de aur a scolii de arta flamanda.

Printre reprezentantii de seama ai epocii de aur in care a fost dezvoltata aceasta tehnica a picturii in straturi se numara Jan van Eyck, Jan Brueghel, Jean (Baptiste) Siméon Chardin, Frans Hals, Rembrandt Harmenszoon van Rijn si Robert Campin. O lista mult mai lunga de pictori flamazi poti vedea aici.

In lectia 9 a cursului de pictura in ulei vei regasi pictura in straturi sub denumirea de “glazurare” deoarece se bazeaza foarte mult pe straturi transparente de culoare (glazuri). Dar, daca vei auzi vreodata de tehnica flamanda, sa stii sa se refera la acelasi lucru. Denumirea aceasta din urma vine de la regiunea de maxima inflorire a tehnicii, cand pictorii lucrau cel mai mult in acest stil (perioada renascentista).

In mod traditional, pictura in straturi are sapte etape:

 1. Schita
 2. Primul strat de umbra
 3. Al doilea strat de umbra
 4. Pictarea in alb-negru (griuri)
 5. Primul strat de culoare
 6. Al doilea strat de culoare
 7. Detalierea

Pentru a simplifica insa lucrurile, in curs vom sari peste pasul 4. Nu este o greseasa sa facem acest lucru. Apoi, pasii 2 si 3 sunt ceea ce eu numesc pictarea substratului, iar pasii 5 si 6 glazurare.

preview_mic

Pictura de mai sus poate fi realizata in 4 pana la 8 sedinte, in functie de cat de multe straturi vrei sa adaugi pentru a creste efectul de realism. Poate fi finalizata intr-o perioada de aproximativ 2 saptamani, dar daca faci o pauza mai lunga intre straturi (mie se intampla asa din cauza lipsei de timp), poate dura si o luna..

Vom picta impreuna tabloul cu peisajul citadin in care oamnii si porumbeii inconjoara palatul central.

14 Comments

 1. popescu rodica 24/06/2016 at 10:23 am

  Multumesc pentru lectie. Picturile sunt deosebite, superbe, mai frumoase decat ceea ce ne poate oferi imaginatia noastra. Ne incanta sufletul. Cu deosebita stima, Rodica Popescu

 2. iN LEGATURA CU PEISAJELE CUM AI PTEA SA FACI COMENTARII DESPRE CEVA FRMOS !!!? FRUMUSETEA O TRAIESTI PUR SI SIMPLU, O SIMTI CUM ITI INCANTA SUFLETUL.O APRECIEZI SI O UBESTI.TABLOURILE ,IN GENERAL, POT TREZI ASTFEL DE SENTIMENT.

 3. Foarte frumos.

 4. bodnariuc lucica 05/04/2017 at 8:38 pm

  BUNA SEARA, LAURA.MULTUMESC PENTRU TOT CE MI-AI TRIMIS PANA IN 2 MARTIE. ASTEPT IN CONTINUARE LECTIA 15 SI URMATOARELE.
  ITI DORESC MULTA SANATATE,SPOR IN TOATE SI SA PETRECI SFINTELE SARBATORI DE PASTI CU BUCURIE ALATURI DE CEI DRAGI.LUCICA.B.

 5. Multumesc mult!
  Sfaturi utile si lucrari superbe!
  Imi vor fi de mare ajutor si urmaresc in continuare tot ce imi trimiti.Sanatate multa!

 6. Mariana Platon 23/05/2018 at 12:19 pm

  Lecție utila,bine exemplificata.Multumesc Laura.

 7. Mulțumesc, Laura!Ești minunată.
  La mulți ani! Sănătate ,putere de muncă și multe bucurii alături de cei pasionați pentru pictură. Te puuup!

 8. Buna Laura!Am cumpărat cursul pictura in acrilice și acum incerc sa invat pictura in ulei😅.cuțit.Complicat!!Deosebirea e esențială?Este asemănătoare tehnica dintre acrilice și ulei?

  • Salut! Nu as spune ca exista o diferenta ESENTIALA. Baza este aceeasi. Adica, teoria culorii, amestecul culorilor si tehnica de aplicare a lor este aceeasi. Diferenta majora consta in timpul de uscare al vopselei si mediul de dilutie. Daca vrei, putem schimba cursul, te pot trece la ulei in loc de acril daca simti ca ti se potriveste mai bine. Da-mi un email in acest sens, cu ce ai decis.

 9. Mulțumim Laura,lecțiile tale sânt deosebit de frumoase și peisajele superbe.As avea o întrebare,care este tehnica de a face luciul apei sau strada după ploaie așa strălucitoare..umeda ,nu știu termenul exact.Multumesc din suflet.

  • Foloseste aceleasi culori precum cele folosite la obiectele care se reflecta pe suprafata uda, si intretaie aceste pete de culoare pentru a crea impresia de apa/ud.

 10. igudasz@gmail.com
  Care este diferența între glasiu (glaze) și vernis?
  Ce procedeu este acela de a finisa foarte ușor trecerea între două culori, pt că sa nu se distingă alăturarea celor două culori.( degrade)?

  • Glasiurile sau glazurile sunt straturi succesive de vopsea (pictura in sine) – daca la asta va ganditi, iar vernisul este stratul de lac care se da dupa uscarea picturii pentru a o proteja.

Leave a comment

Your email address will not be published.