6 Tehnici folosite in pictura decorativa

Pentru a decora un obiect nu este absolut necesar sa aplici o tehnica anume. Poti sa dai frau liber imaginatiei si sa pictezi asa cum iti doresti, ghidand pensula dupa bunul plac. 

Insa…

Daca te numeri printre cei care nu au siguranta picturii libere, exista insa si tehnici care iti vor garanta un rezultat placut ochilor. Iata cateva dintre ele:

Pictura decorativa cu modele geometrice traditionale

Daca repeti un model geometric de-a lungul unui obiect nu ai cum sa dai gres, indiferent cat de imperfecta este aplicarea. Acelasi lucru se poate spune si despre un model cu flori stilizate.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Mai mult decat atat: micile imperfectiuni ale unui model repetitiv vor da o nota mai pronuntata de autenticitate, de „lucru manual”.

Iata cateva sugestii: 

  • modelele traditionale romanesti pe care le vezi pe camasile de tip ie, sau texturile unor sculpuri in lemn, modelele de pe ouale incondeiate
  • mandale si zentangle, sau altfel spus, doodle/mazgalituri spontane – le gasesti peste tot sub forma de planse de colorat pentru adulti
  • texturi asiatice (stilul indian este interesant), turcesti, arrabescuri (de exemplu, esarfele si texturile de pe piesele vestimentare)

Pictura decorativa cu sabloane si stampile

Daca simti ca vrei totusi o mai mare precizie in aplicarea vopselei atunci cand pictezi un model geometric, poti apela la sabloane. Mai mult decat atat, vei gasi de cumparat sabloane si stampile decorative care ies din sfera geometricului. De exemplu, foloseste o stampila care infatiseaza o colivie cu pasari pentru a decora capacul unei cutii. Peste chenarul astfel realizat poti adauga crengute cu frunze pictate liber, precum si alte pasari. Cu alte cuvinte, poti picta un obiect folosind doar sabloane si stampile, sau poti combina utilizarea acestor accesorii cu pictura libera.

Pictura decorativa cu tehnica punctului

Tehnica puncutui presupune pictarea formelor din puncte si numai din puncte. In functie de marimea punctelor dorite, poti folosi coada pensulei, sau un instrument de pictat pe unghii (are un capat mai subtire si altul mai gros).  Exista o sumedenie de instrumente de punctat, foarte la indemana – chiar si un pix terminat. Te poti folosi de toate pentru a alterna dimensiunea punctelor, si a descoperi cu care dintre ele te simti mai comod.

Aplicatoarele de la unele vopsele sunt si ele utile. In functie de apasare, puctul va fi mai mic sau mai mare. Personal insa, mi se par greu de controlat, si de aceea prefer pensula (marimea 0), pixul, si instrumentul de punctat pe unghii.

De asemenea, nu folosi vopsea prea fluida (diluata). Acrilicele, asa cum sunt ele ambalate, au consistenta perfecta. Daca insa apuca sa se intareasca putin, si devin vascoase, trebuie sa o “rehidratezi” cu o pensula inmuiata in apa (deci doar o picatura).

Pictura decorativa one-stroke

Tehnica one-stroke este o tehnica de pictura decorativa care presupune incarcarea pensulei cu doua sau chiar trei culori. Apoi, prin trasarea unor bucle cu pensula astfel incarcata, vor rezulta, de exemplu, niste petale de flori cu o trece graduala intre cele doua culori. Respectand instructiunile de creare a buclelor pentru diverse flori si frunze, vei putea crea modele florale minunate.

Cutia alaturata este pictata folosind aceasta tehnica.

Iata acum doua sfaturi de aur ce nu depind de tehnica picturala aleasa:

Exerseaza, exerseaza, exerseaza… fara a consuma materiale costisitoare

Indiferent de tehnica aleasa, iti recomand sa exersezi cat mai mult pe obiecte care nu te costa mult (pietre, frunze, coli de hartie, pandative din lut). Vei observa ca pe masura ce lucrezi mai mult, nu doar ca prinzi viteza, dar, “ti se vor forma ochiul si mana”. Cu alte cuvinte, modelul va deveni mai precis, mai bine executat. Punctele vor fi mai egale, si mai echidistante. Liniile mai paralele si mai constante. Trecerile intre culori mai lejere.

Mai mult decat atat, nu este nevoie sa consumi din vopsele scumpe atunci cand doar exersezi. Poti face acest lucru si cu vopsea mai ieftina. Eu am astfel de tuburi in dulap, si le folosesc strict la experimente, atunci cand incerc ceva nou.

Foloseste o paleta cromatica restransa si echilibrata

Un alt sfat, cu care inchei, este acesta: indiferent de tehnica aleasa, rezultatul va fi placut atat timp cat folosesti o paleta restransa de culori echilibrate. Studiaza si genereaza scheme de culori (poti folosi https://coolors.co/). La baza reusitei unei decoratiuni sta atat tehnica si executia, cat si designul (coloritul) ales. Daca decoratiunea nu este pentru tine, ci pentru altcineva, gandeste-te ce culori ii plac, sau stabiliti de comun acord paleta cromatica.

NOTA: Daca vrei sa stii ce vopsele se folosesc in pictura decoratiunilor, citeste articolul “Introducere in pictura decorativa“.

Vrei sa inveti mai multe?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*