Tipuri de Hârtie pentru Desen și Cum Alegi Hârtia potrivită

 

Hârtia pentru desen oferă o bază importantă pentru artiști și ilustratori. Importanța ei este peste instrumentul folosit pentru a o umple. Există o varietate de tipuri de hârtie disponibile, fiecare având caracteristici unice care se potrivesc diferitelor tehnici artistice și rezultatelor dorite. Alegerea corectă a hârtiei pentru desen poate avea un impact semnificativ asupra calității lucrării finale. Totodată însă, aceste variațiuni sunt cele care susțin și exprimarea creativității.

Tipuri de hârtie pentru desen

Iată o privire de ansamblu asupra tipurilor de hârtie pentru desen:

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

1. Hârtia pentru creion și cărbune:

Hârtia cu textură ușoară și medie este excelentă pentru desenul cu creion sau cărbune. Acest tip de hârtie permite obținerea unor detalii fine și a umbrelor subtile, precum și stratificarea mai multor straturi de creion.

2. Hârtia pentru acuarelă:

Pentru pictura în acuarelă, hârtia cu o absorbție controlată a apei este esențială. Există threi tipuri principale de hârtie pentru acuarelă:

 • hârtia cu 100% bumbac
 • hârtia pe bază de celuloză,
 • și o hârtia fabricată dintr-un amestec de bumbac și celuloză.

Hârtia din bumbac este mai durabilă și rezistentă la deteriorare în timp, în timp ce hârtia pe bază de celuloză este mai accesibilă ca preț. Amestecul celor două ingredinte a condus la aprariția unei hârti cu un raport calitate-preț ideal pentru cei care nu-și permit hârtia din bumbac dar se simt total incomfortabili lucrând pe celuloză.

3. Hârtia pentru desen în cărbune și pastel:

Hârtia cu suprafață mai aspră și granulată este ideală pentru lucrările în cărbune și pastel, oferind aderență și textură pentru materialele mai moi. În această categorie intră și hârtia dublu texturată – pe o parte textura este medie, iar pe cealaltă ea este mai pronunțată. Tu decizi pe care o alegi. Există chiar o gamă largă de hârtii colorate de acest tip, nu doar albe.

4. Hârtia pentru desen în cerneală sau marker:

Pentru lucrările în cerneală sau marker, este necesară o hârtie care să reziste fără să se întindă sau să absoarbă excesiv cerneala. Hârtia pentru desen tehnic sau hârtia pentru marker sunt opțiuni potrivite pentru aceste tehnici.

5. Hârtia pentru desen cu creioane colorate:

Pentru desenul cu creioane colorate și pasteluri, alege o hârtie cu textură nu foarte fină. Textura poate fi puternică sau medie – ea trebuie să permită amestecul culorilor și stratificarea culorilor. 

Cum să alegi hârtia pentru desen

Să vedem acum criteriile în funcție de care poți alege hârtia potrivită nevoilor tale artistice.

 • Tipul de tehnică:

  Alegeți hârtia în funcție de tehnicile artistice preferate. Dacă lucrezi cu acuarelă, alegeți hârtia specială pentru acuarelă. Dacă în general desenezi, poți alege hârtii cu gramaj mai mic, care nu necesită o bună absorbție a apei. Reține faptul că dacă vrei să lucrezi cu cărbune sau pastel, ai nevoie de o hârtie cu textură granulată (o textură mai pronunțată) deoarece praful acestora nu aderă pe suprafețe netede.

 • Textura hârtiei:

  Textura hârtiei poate influența aspectul și senzația lucrării finale. Experimentează cu diferite texturi pentru a vedea ce se potrivește cel mai bine stilului tău. Dacă tendința ta este de a reda cât mai realist lucrurile atunci când desenezi, ai putea opta pentru o hârtie mai puțin texturată. Pe de altă parte, dacă îți dorești lejeritate, și poți reprezenta lucrurile din câteva trasări sugestive, o hârtie mai puternic texturată îți va fi pe plac. Ține cont și de faptul că o textură mai pronunțată permite o mai bună stratificare – vei putea trece cu creionul de mai multe ori prin același loc.

 • Greutatea hârtiei:

  Greutatea hârtiei se măsoară în grame pe metru pătrat (gsm). Cu cât este mai mare greutatea, cu atât hârtia este mai groasă și mai durabilă. Alege o greutate mai mare pentru tehnicile umede și o greutate mai mică pentru tehnicile uscate. De regulă, hârtiile care o textură mai pronunțată sunt și mai grele de 100 g/cm2. Iată niște intervale de referință:

  1. Hârtia pe care desenam cu creioane de grafit este 100-120 g/cm2  (puțin mai groasă decât hârtia de xerox de 80 g/cm2)
  2. Hârtia ideală pentru pastel și cărbune are undeva la 120-260 g/cm2,
  3. Iar pentru acuarele, putem merge și până la 300-400 g/cm2.
 • Absorbția și rezistența la apă:

  Pentru tehnici care implică apa, cum ar fi acuarela, asigură-te că hârtia are o absorbție controlată pentru a preveni îmbibarea excesivă a apei. Nu încerca să folosești hârtii destinate strict desenului pentru tehnci cu acuarele. Pe scurt, există, pentru acuarele, o multitudine de tipuri de hârtii – presate la cald sau la rece, cu rugozitate/textură mai mică sau mai mare. Diferența dintre ele se va vedea în aspectul final al picturii.

 • Culoarea hârtiei:

  Alegerea culorii hârtiei poate influența atmosfera lucrării. De obicei, eu optez pentru hârtia albă atunci când vreau să experimentez cu o gamă largă de culori și să obțin contrast puternic. Totuși, uneori, aleg hârtie tonată pentru a crea o ambianță diferită și a adăuga profunzime. Și dintre acestea, prefer tonurile calde (nisipiu, bej, crem, ocru, kraft)  în detrimentul celor reci (griuri).

 • Brand și calitate:

  Alege hârtie de la producători de încredere pentru a te asigura că obțineții produse de calitate superioară. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să mă las furată de prețuri mai mici, am făcut rabat la calitate, ca mai apoi să regret amarnic alegerea făcută.

 • Experimentează:

  Nu ezitata să experimentezi cu diferite tipuri de hârtie pentru a vedea ce se potrivește cel mai bine stilului tău și obiectivelor tale artistice. Folosirea unei hârtii colorate (tonate) s-ar puta să fie o schimbare binevenită dacă nu ai mai folosit-o până acum.

CONCLUZII

Alegerea hârtiei potrivite pentru desen este o parte esențială a procesului artistic. Cu atât de multe opțiuni disponibile, va fi necesar să aloci un timp  să testezi diferite tipuri de hârtie. Nu te rezuma la prima care îți iese în cale, și caută să încerci mereu ceva nou. Descoperă care dintre tipurile de hârtie te ajută să îți exprimi cel mai bine creativitatea și stilul, dar nu uita că și acesta se mai schimbă pe parcursul vieții.

Leave a comment

Your email address will not be published.