Tipuri de sevalete si sfaturi pentru alegerea sevaletului

Nu-l ignorape Micul Artist !!!
Atenție: au început înscrierile la cursul online Picturia JUNIOR – pictura pentru copii, părinți, bunici, educatori!

CLIC AICI

De ce trebuie sa ai in vedere un sevalet?

Pozitia in timpul desenului si a picturii este foarte importanta. Pentru ca mintea sa fie creativa, ea trebuie sa fie relaxata. Iar o minte relaxata are, de cele mai multe ori, legatura cu un corp relaxat. Bineinteles, miscarea mainii care tine creionul sau pensula este si ea conditionata de pozitia intregului corp.

Ochii obosesc daca privesc in jos, si de aceea, un suport (planseta sau sevalet) care inclina suprafata de lucru mai aproape de verticala, este deosebit de importanta.

Tipuri de sevalete

Exista o varietate de sevalete la dispozitia ta. Acestea pot varia de la  simple sevalete pentru schite (acestea se strang pentru a ocupa putin spatiu – ideale pentru deplasari) pana la sevalete mai complexe, mai grele, pentru studio (acestea pot sustine picturi mari comfortabil).

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Exista sevalete inalte la care este suficient sa ai un scaun in fata lor, si exista sevalete mai putin inalte, care se aseaza pe masa. Daca se aseaza pe masa (in general pentru picturi de dimensiuni mici), ai avantajul ca poti depozita culori, pensule, accesorii, la indemana pe masa.

Exista chiar sevalete care incorporeaza un intreg birou de lucru, dar, evident, cu cat este mai complex, cu atat este mai scump.

Unii artisti prefera sa lucreze direct pe panze agatate pe perete sau pe hartii asezate pe masa, dar logic este sa ai o pozitie comfortabila de lucru in fata unui sevalet ajustabil.

  De-a lungul timpului am ajuns sa detin mai mult de un singur sevalet.

  • Am un sevalet de masa, pe care il pot pune pe birou ca sa lucrez mai comod. Suporta de la panze mici pana la panze mai mari de 60cm.
  • Am si o planseta, care o pot pune tot pe o masa sau birou, dar, este foarte utila pentru lucrul pe hartie sau panze fara suport. Ma folosesc de aceasta planseta atunci cand lucrez cu pastelurile. 
  • Am un sevalet de teren de tip trepied, simplu, fara cutie de depozitare, pe care il pun in bagaj atunci cand plec la munte (ca la mare nu prea ajung). Un sevalet de teren cu spatiu de depozitare ar fi util dar este mai greu si mai scump.

Sfaturi pentru alegerea sevaletului

Nu sta aplecat! Ridica sevaletul.

Sfatul 1: Daca esti atent de unde le cumperi, urmatesti ofertele, poti ajunge sa ai tu tot ceea ce iti trebuie in orice situatie. Daca bine imi aduc aminte, pe planseta am dat 80 de lei, iar celelalte doua sevalete undeva intre 100-150 de lei fiecare. Astfel, in total, ele valoreaza cat un sevalet complex, dar, fiecare are utilitatea lui.

Sfatul 2: Nu trebuie sa le cumperi pe toate odata. Incepe cu planseta. Pe ea poti sprijini si cartoane panzate, mai dificil este doar cu panza pe sasiu. Pe urma, daca se iveste nevoia, cumpara si sevaletul de teren, mult mai compact si usor decat planseta. 

PONT: Poti sprijini si caietul de schite de planseta sau sevaletul de masa, avand astfel o pozitie mai ergonimica de lucru.

Sfatul 3: Din punctul meu de vedere, un sevalet complex, cu planseta si spatii de depozitare a pensulelor si vopselelor, oricat de util ar partea, presupune sa ai un spatiu dedicat picturii. Un spatiu in care te poti desfasura fara a fi nevoie sa-l strangi de fiecare data. Putini sunt cei care au o astfel de camera dedicata hobbyului lor.

CONCLUZIE:

Tinand cont de toate aceste aspecte pe care le-am enumerat, vei putea acum alege trepidul, sau trepiedele, potrivite pentru tine. Decizia depinde in functie de posibilitatile fiecaruia, eu ti-am expus avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de trepied. Pune-le in balanta si coreleaza-le cu situatia ta.

Leave a comment

Your email address will not be published.