Top 10 Cele Mai Des Intalnite Subiecte In Pictura

M-am trezit intr-o dimineata intrebandu-ma: oare ce mai picteaza lumea? Privind picturile tuturor celor cunoscuti, si gandindu-ma inclusiv la preferintele mele, pot constata ca anumite subiecte (motive) apar mai des decat altele.

Tendinta de a picta anumite subiecte este influentata de doi factori: cerinta clientilor (cu precadere in randul celor care incearca sa traiasca din pictura) si dezvoltarea propriulul stil.

In acest articol am facut un clasament al celor mai des intalnite subiecte in pictura. El se bazeaza pe propriile observatii, fiind, asadar, un clasament subiectiv.

1. Picturi cu flori

Cel mai adesea vad ca se picteaza flori. Motivele florale sunt foarte raspandite pentru florile reprezinta un simbol al frumusetii. Floarea nu este altceva decat o arta a naturii, o creatie divina care trezeste emotii puternice. De aici si atractia care o avem catre tablourile care infatiseaza flori.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Personal, ma incanta ideea de a avea in casa un tablou cu flori care nu se vestejesc niciodata si nu trebuie udate.

Atunci cand alegem ca subiect pentru pictura florile, stabilim mai intai ce flori pictam. Apoi, ne gandim cum se aseaza ele pe panza. Poate fi o pictura cu o singura floare, poate fi un buchet intr-o vaza, un ghiveci, sau chiar o gradina intreaga.

Spre deosebire de alte subiecte de pictura, florile sunt mai usor de redat.  Nu este nevoie de prea multa exactitate in trasarea cu pensula, si nici in alegerea nuantelor.

Asadar, datorita usurintei in pictarea lor, precum si datorita aspectului decorativ, florile sunt in topul celor mai des intalnite subiecte de pictura.

2. Picturi cu peisaje naturale

Desi sunt poate la fel de des intalnite precum picturile cu flori, tablourile care infatiseaza peisaje sunt mai dificil de realizat. 

Exista mai multe tehnici si stiluri de “peisagistica” in pictura. Una dintre ele este pictura ud-pe-ud, care reda formele naturii prin tamponari cu pensula. O alta se bazeaza pe mici tuse de culoare care se intretaie intr-un stil impresionist. 

Dificultatea realizarii unei picturi ce infatiseaza un peisaj consta in constructia compozitiei si a mai ales a perspectivei. O perspectiva gresita va da peste cap intreaga pictura. De exemplu, daca in peisaj apar mai multe case, iar cea din spate este mai mare decat cea din fata, avem o problema. Sau, daca zidurile sunt verticale, iar ferestrele inclinate, iar avem o problema. 

Indiferent de stilul ales, pentru ca un peisaj sa arate bine, este importanta si alegerea tonurilor de nunate pe care le pui pe panza. Un ton si o nuanta nepotrivita, dintr-un amestec facut la intamplare, sau culori folosite din tub, raspandite grosier si neglijent pe panza, pot compromite un peisaj mai mult decat ar compromite un tablou cu flori.

Picturile cu peisaje in care apare si elementul uman (de exemplu, tarani pe camp), sunt mai dificile, dar si mai valoroase (atat din punct de vedere artistic, cat si material in cazul in care se vinde).

3. Picturi abstracte

Picturile abstracte, in care formele conteaza mai putin decat armonia cromatica, sunt la mare cautare in occident (mai mult decat la noi). Tehnicile moderne de picturare si stropire folosind medii acrilice, precum si efectele in relief, sunt indragite de incepatori deoarece nu prezinta un grad mare de dificultate. Astfel de tablouri sunt mai usor de asortat cu un mobilier modern, si de aceea, au un potential comercial destul de mare. 

4. Portrete la comanda

Portretele reprezinta un cadou deosebit ce poate fi comandat de catre oricine, furnizand artistului doar o fotografie de referinta. Sunt cautate atat portretele in creion, cat si tabourile in ulei. Nu oricine poate insa sa realizeze o astfel de pictura. Pentru a face un portret care sa semene intr-adevar cu persoana careia ii va fi daruit, este nevoie de mult studiu anatomic si practica pe caietul de schite.

5. Naturi statice cu fructe sau legume

Datorita caracterului lor decorativ, naturile statice sunt si ele subiecte des abordate de catre pictori. Dintre toate posibilele compozitii cu natura statica, cel mai adesea se picteaza aranjamente cu fructe sau legume. In mod paradoxal, picturile cu natura statica sunt mai putin intalnite decat peisajele, desi nivelul de dificultate in realizare este mai mic. Trebuie doar putina atentie la proportii si lumina. 

Succesul unor astfel de picturi consta in capacitatea de a reda culori si texturi potrivite fiecarui tip de obiect prezent in compozitie. Aici intra nu doar forma si textura fructelor/legumelor, ci si vasele din ceramica, sticla si metal.

6. Ilustratii

Picturile de tip ilustratie, care infatiseaza scene si personaje de poveste, sunt destul de cautate. Se tiparesc anual noi si noi carti pentru copii, la baza carora stau ilustratii facute in prima faza cu creionul si pensula. Pe de alta parte, ilustratiile sunt cautate si pictate inclusiv ca decor pe peretii incaperilor (pentru copii si nu numai). 

Este un stil aparte, ce simplifica mult realitatea, reducand-o la forme de baza. Folosirea culorilor nu este restrictiva si, de cele mai multe ori, ai o deplina libertate pentru interpretare.

Pentru ca se fac rapid si nu sunt atat de restrictive, ele apar deseori in caietele de schite ale celor pasionati de pictura si desen. Nu trebuie sa existe neaparat o finalitate intr-o carte tiparita. Poate fi vorba despre o metoda eficienta de exersare a talentului, si punere pe hartie a noianului de idei adunate in mintea creativa a artistului.

7. Icoane

Pentru poporul roman (majoritar ortodox), iconografia are o importanta deosebita. Se picteaza atat icoane pe sticla, cat si pe blat de lemn. Este necesara respectarea unor norme in ceea ce priveste stilul si culorile alese. Ca grad de dificultate insa, iconografia este o ramura artistica relativ usor de invatat si stapanit.

8. Siluete feminine

Feminitatea este, dupa mama natura, al doilea mare frumos ce incanta ochiul privitorului. De aceea, in toata istoria artei, vei gasi mai multe tablouri ce infatiseaza femei decat barbati. In aceasta categorie intra picturi diverse, de la simple siluete negre, la chipuri feminie partial ascunse, si chiar nuduri. In functie de unghiul din care abordezi tema, ea poate fi usor de realizat (daca este ceva mai stilizat) sau de-a dreptul dificila (daca ne gandim la nudurile din Renascentism). 

9. Picturi cu peisaje urbane

Spre deosebire de peisajele naturale, peisajele urbane nu sunt la fel de des abordate de catre pictori. Orasul, creatie a omului si nu a naturii, are la baza o geometrie clara, ceea ce pentru unii poate reprezenta o dificultate in redare. In plus, aglomerarea urbana este mai dificil de simplificat intr-o compozitie care sa odihneasca si nu sa agite. Imi vin in minte picturi cu peisaje urbane in acuarela. Si poate nu intamplator, cei care abordeaza o astfel de tema in pictura, au la baza cunostinte sau studii de arhitectura.

10. Picturi suprarealiste

Cei care vor sa iasa din sfera cotidianului, abordeaza un stil suprarealist, care depaseste limitele frumosului decorativ. Pentru cativa pictori, nu foarte multi insa, albul panzei se umple cu forme izvorate dintr-o imaginatie libera, fara margini. Astfel de picturi au un caracter profund creativ, dar mai putin decorativ, si mult mai putin intelese de un public larg. Putini sunt cei care picteaza astfel, si tot putini sunt si cei care apreciaza pictura suprarealista.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.