Trebuie sa stiu sa desenez pentru a picta?

Am trecut la un moment dat printr-o perioada in care aveam urmatoarea dilema: trebuie sa stiu sa desenez pentru a picta? 

Raspunsul este simplu: NU. 

Un tablou nu este un desen colorat.

0054348000000-st-01-shortyPictura implica propriul set de competente. In pictura rareori avem de-aface cu suprafete perfect conturate. De cele mai multe ori, liniile trasate de pensula, se intrepatrund la orice pas, conturul fiind redat doar de trecerea subtila de la o culoare la alta. In concluzie: chiar daca esti un expert la desen, tot ai nevoie si de alte informatii pentru a invata cum sa pictezi.

Unii artisti prefera sa faca desene detaliate pentru a le folosi ca referinta inainte de a picta, dar mulți nu o fac. Alti artisti fac desene direct pe panza inainte de a incepe sa picteze, dar, din nou, nu toti procedeaza asa. Nu exista nici o regula care spune ca trebuie sa faci o schita inainte de a picta, daca nu vrei sa faci acest lucru. Majoritatea pictorilor, atunci cand privesc panza alba, au in minte imaginea finala, si vor sti unde si cum sa aplice culorile, fara a concretiza o schita a imaginii mentale.

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Personal, mie imi place sa trasez doar cateva linii de referinta, dar au fost si cazuri in care am folosit schite gata facute, sau o panza alba fara nici o schita.

Desenul – sau mai concret schita nu este doar un prim pas spre pictura. Desenul este un alt mod de a crea arta vizuala. Faptul ca stii sa desenezi te va ajuta cu siguranta in pictura, dar daca iti plac creioanele si carbunele, acest lucru nu inseamna ca nu poti invata sa pictezi. Iar daca nu stii sa desenezi, nu lasa niciodata convingerea ca “nu pot face nici o linie dreapta” sa te opreasca de la a descoperi bucuria pe care ti-o poate aduce pictura.

rough-landscape-sketchSchitele folosite in pictura sunt minimale. Tot ceea ce ai nevoie este sa stii sa utilizezi elementele de baza: punctul, linia, cercul. Sa presupunem ca vrei sa pictezi un peisaj. Vei trasa atunci o linie a orizontului pentru a delimita zona albastra de restul tabloului. Apoi, tot cu ajutorul liniilor, vei trasa trunchiurile copacilor, drumurile, si alte elemente dreptunghiulare precum case, gard, etc. Aceste lucruri simple te vor ajuta sa vizualizezi unde incepe si unde se termina o zona de culoare. In rest, orice alt detaliu, este optional. Cercul este util pentru a determina pozitia inflorescentelor pentru tablourile cu flori.

Daca vrei neaparat sa schitezi cu mai multa precizie elemente mai complexe, precum fata unui om pentru un portret, sau animale, exista cateva reguli de desen pe care trebuie sa le cunosti. Intr-adevar, pentru a picta portrete, o schita in prealabil este ceva ce recomand.

Desenul schitei pe hartie se face, bineinteles, cu creionul. Dar, foarte multi se intreaba cu ce sa faca schita pe panza. Se poate face cu creionul, si in acest caz liniile vor fi acoperite repede, dar, exista si varianta unei schite trasata direct cu ajutorul pensulei. Acest lucru atrage dupa sine faptul ca schita va deveni treptat parte din pictura. In acest caz, pictura se va construi, ca un zid – caramida cu caramida – trasare dupa trasare, in jurul acelei schite, facand-o din simpla mai complexa, pana la finalizare.

Pentru incepatori, insa, am urmatoarele recomandari:

 1. 1. Invata cum sa faci o schita simpla dar eficienta (voi pregati o lectie pe aceasta tema in curs).
 2. 2. Foloseste schite gata-facute (iti voi da schite pentru exercitiile de pictura ale cursului).

6 Comments

 1. Ana Maria Borcaias 19/01/2015 at 10:52 pm

  Asi dori sa merg la liceul de arte va rog ajutatima imi place mult sa pictez

 2. As vrea sa fac schite mai bune, imi place sa fac desene in alb si negru

 3. Multumesc pentru lectie.

 4. Buna dimineata,
  Sunt foarte multe lucruri despre care iau cunoștiință la acest curs.
  Nu stiu la care sa ma opresc. Probabil ar trebui să îmi găsesc timp sa citesc mai mult din cele scrise de tine.
  Intrebare: Daca nu am cont de facebook, ma pot înscrie în clubul Picturia? Multumesc pentru tot. Si, La multi ani😊

Leave a comment

Your email address will not be published.