Cum Sa Alegi o Paleta Minima De Culori Pentru a Incepe Sa Pictezi In Acrilic

Inscrieri 29 aprilie - 3 mai 2024

Bonusuri GRATUITE la  cursul online Picturia!

Majoritatea pictorilor incepatori (si nu doar cei incepatori) isi doreste sa dea, cat mai putini bani pe setul de culori si panze. Una din modalitatile de a economisi este sa inveti sa folosesti cat mai putine culori. La urma urmei, prin amestecarea catorva culori de baza, poti obtine orice nuanta, pentru orice tip de subiect. 

Simplist, scolareste, ai avea nevoie de cele trei culori primare: rosu, galben si albastru.

La acestea mai adaugi alb si negru si ai obtinut minimum minimorum.

Dar, pentru cei care vor sa obtina nuante mai subtile, am o recomandare care contine nu aceste 5 culori acrilice, ci un set de 8 culori, cu nuante atent alese. In randurile urmatoare aflii si de ce am ales aceste culori. 

GRATUIT. Lectii De Pictura Pe Email!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit lectii de pictura

Alegerea unui set minim de nuante acrilice

Pentru inceput nu trebuie sa cumperi foarte multe nuante. Sunt suficiente cateva, de baza. Iata pe scurt caracteristicele culorilor recomandate:

  • Rosu cadmiu – Are la baza un pigment opac, cald. Este culoarea macilor.
  • Roz permanent – Acesta este un pigment transparent, cu care poti obtine nuante de violet (pentru nori, umbre, etc.)
  • Galben ocru – Semi-opac, util pentru portrete si nu numai.
  • Galben cadmiu – Cu aceasta culoare opaca poti obtine diverse nuante de verde pentru peisaje, de exemplu.
  • Albastru cyan – Are la baza un pigment transparent, folosit in deosebi pentru cer. Se poate spune ca este o nuanta rece de albastru.
  • Albastru ultramarin – Tot transparent, dar este un albastru mai cald, usor spre violet. Este bun pentru nuantare, pentru umbre. Il poti folosi in loc de negru pentru a inchide culorile.
  • Umbra arsa – Este o culoare de maro inchis semi-opaca si extrem de des folosita. Se foloseste atat in amestec cu alte culori, cat si ca baza pentru substrat. (Nu stii ce este substratul? Aflii in curs!)
  • Alb de titan – Aceasta non-culoare opaca este bine sa o cumperi in cantitate dubla, caci o vei folosi foarte mult pentru a deschide nuantele.

“Prima ninsoare” – Laura Mateescu

As vrea acum sa-ti arat practic ce culori am folosit in tabloul alaturat. 

Este vorba despre acrilicele Raphael Campus, tuburi de o calitate studenteasca, cu aspect usor satinat. Culorile folosite sunt:

  • Galben Cadmiu inchis
  • Galben Ocru
  • Roze
  • Albastru ultramarin
  • Rosu crimson (caramiziu)
  • Umbra arsa
  • Alb 

Exista o diferenta fata de paleta recomandata (rosu crimson fata de rosu cadmiu), dar, per ansamblu observa faptul ca numarul lor nu este mare. Sunt doar 7 culori. Cu cat un tablou foloseste un numar mai mic de culori, cu atat mai bine. Este mai odihnitor pentru ochi, si ajuta privitorul sa perceapa mai puternic emotia transmisa. Mai mult decat atat, este bine sa ai in compozitie o culoare dominanta, pe care sa o folosesti mai mult decat pe celelalte.

NOTE pentru avansati

Culorile acrilice (si nu numai) se gasesc sub diferite grade de transparenta. Exista culori opace (toate nuantele care contin in denumire cuvantul “cadmiu”, culori semi-opace si culori transparente (cum ar fi albul de zinc). Atunci cand cumperi vopselele, vei vedea in dreptul culorii aceasta specificatie.

Chiar si culoarea cu aceeasi denumite se poate gasi sub diferite intensitati. De exemplu, vei gasi rosu cadmiu deschis, rosu cadmiu mediu si rosu cadmiu inchis. Gandeste-te bine la ce vrei sa folosesti culoarea, si alege intensitata in functie de acest lucru.

De asemenea, tine minte ca numele unei nuante poate sa difere de la un producator la altul. Difere uneori si culoarea in sine. Ca sa-ti dau un exemplu: albastrul ultramarin poate fi mai mult sau mai putin cu o tenta de violet. Pe de alta parte, daca producatorul nu a folosit pigmentul clasic care da numele culorii, ci un pigment alternativ (de exemplu, mai putin toxic), atunci in denumire apare cuvantul “hue”.  

Daca vrei sa treci dincolo de “normal”, retine si faptul ca acrilicele se gasesc si sub diverse alte forme decat clasicele culori mate. Astfel, gasesti culori metalizate, fluorescente, iridescente. Ele pot fi folosite ca atare, sau in amestec cu cele mate, efectul devenind mai subtil. Eu le folosesc de exemplu pentru mixed-media si decoratiuni.

Iata inca un exemplu practic!

In tabloul de mai jos se disting doar 3 culori principale( galben, mov, roz)

Vezi detalii curs Pictura In Acrilic aici.

16 Comments

  1. Adriana Gaspar 10/01/2018 at 9:41 am

    Multumim pentru articol! Foarte interesant si util!

  2. Bravo Laura. Ai o exprimare simpla si clara incant orcinne intelege, indifferent de profesie, varsta sau experienta. Ma bucur ca te-am descoperit si iti multumesc.

  3. Multumesc pentru aceste detalii este bine sa stii ce culori sa folosesti.Multumesc!

  4. Dar nu are si albastru la apa?

  5. Încă odată multumesc.Intr-un an de cursuri de pictură nu am primit nici o informatie despre acrilice.Tu mi-ai schimbat brusc perspectiva cu câteva fraze concise,captivante,cu informații esențiale.

  6. Multumesc frumos! Foarte util! Un an asa cum va doriti!

  7. Multumesc! Un an deosebit sa aveti!

  8. Grațiela Turtu 08/01/2020 at 4:53 pm

    Mulțumesc!

  9. Mă bucur că mai există și oameni cu un simț special pentru artele frumoase, dispuse să ajute și să îndrume și pe cei care au găsit în acest hobby o oază de liniște și relaxare. Ne este util fiecare sfat, iar Laura are un stil foarte simplu, direct și la obiect de a explica. Asta denotă din punctul meu de vedere că e foarte stăpână pe ea și pe tehnicile sale. Felicitări! Un an binecuvântat să ai, laura, împreună cu toți urmăritorii tăi!

  10. Multumesc frumos ❤️❤️

  11. Mulțumesc.. foarte util.Expunere clară și la obiect. Sanatate intru multi ani!

  12. Suzana Nechita 06/01/2021 at 11:03 am

    Multumesc ! Foarte utile sfaturile!Succes si inspiratie pe mai departe!

  13. Foarte utile sfaturile ! Multumim !

  14. Itzhac Covaliu 08/06/2021 at 11:04 am

    UTIL și interesant

  15. Carmen ODOLEAN 05/01/2023 at 9:17 am

    Mulțumesc frumos pentru toate sfaturile pe care ni le dați sint începătoare și orice sfat îmi vine foarte bine. Un an cu multe împliniri!!

  16. Mulțumesc mult pentru sprijinul și informațiile prețioase pe care ni le dați. Sunteți o persoană cu experiență și care cu multă generozitate ne sprijiniți și pe noi, începătorii. Multă sănătate și succes în proiectele dumneavoastră.

Leave a comment

Your email address will not be published.